Close

Viewpoint,
Gosport

The 11 storey scheme is among the tallest McCarthy & Stone retirement living developments completed in the UK and benefits from panoramic views over Gosport Marina, Portsmouth Harbour and the Solent. The development contains 48 units, a homeowner’s lounge and guest suite as well as 34 parking spaces located on the ground floor.

More Info

McCarthy & Stone purchased the site in early 2015 and instructed PWA to design the scheme based on the parameters of the wider outline consent for the site obtained by PWA for the previous owner. The landmark building addresses the historic Clarence Square. close dialogue with the planners and the borough’s conservation officer was necessary in order to gain support for the scheme with detailed planning consent being granted in the spring of 2015.

Due to the tidal flooding issues relating to the site, all of the living accommodation and main circulation spaces are raised above street level with significant areas of terrace space on the first floor. This creates active frontage to the street which forms part of the Millennium Waterfront Trail, a self-guided walk following chain motif paving which connects 3 km of historic Gosport.

The main structural frame is light gauge steel which sits on a waterproof reinforced concrete transfer structure. The building is covered in a combination of traditional masonry, brick and metal cladding with rustic stone cladding interspersed with linear LED-backlit translucent concrete feature bands around the car parking level.

First occupations were in May 2017 with the building fully completed shortly after.

Less Info

Location: Gosport
Client: McCarthy & Stone
Typology: Residential